Nakanishi, D. (中西大輔), Yokota, K. (横田晋大), & Igawa, J. (井川純一) (2022). Can scientific literacy reduce purchase avoidance of Fukushima products? Environment Systems and Decisions. 科学的リテラシーは福島県産品の買い控えを減少させるか? Environment Systems and Decisions. https://doi.org/10.1007/s10669-022-09883-x
This study aimed to explore the effect of scientific literacy on the tendency towards purchase avoidance of foods made in Fukushima due to harmful rumours associated with the Fukushima Daiichi Nuclear Power Plant accident. A web survey was sent to 880 Japanese monitors to determine their attitudes towards the damage caused by untrue rumours, food risks, and media literacy, and to verify whether respondents’ knowledge about radioactive material reduced their intention to purchase products made in Fukushima Prefecture. A factor analysis of all the items of the two literacy scales (i.e. food and media) and food faddism scales revealed three factors: food risk literacy, media literacy, and health care. Multiple regression analysis to investigate the effect of each factor on the intention to purchase, controlling for some demographic variables, revealed that food risk literacy and media literacy promoted purchase avoidance, while knowledge of radioactive material reduced purchase avoidance of Fukushima products.
研究成果のポイント
・福島第一原子力発電所事故に伴う風評被害について2017年2月に行ったWeb調査の結果を報告した。
・この研究では福島県産品の買い控え傾向と科学的リテラシーとの関係について検討した。
・フードファディズム傾向の大部分の項目は食品リスクリテラシーと同一の因子 (食品リテラシー因子) に高い負荷を示した。
・態度面でのリテラシーを測定した食品リテラシーとメディアリテラシーはむしろ福島県産品の買い控えを促進する方向のパタンが得られた。
・一方、放射性物質に対する知識については、買い控えを抑制する方向のパタンが得られた。